EFT

 

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een model voor relatietherapie, dat ontwikkeld is door Susan Johnson en o.a. gebaseerd is op de  attachment theory, ofwel de hechtingstheorie, van de Britse psychiater John Bowlby (1907-1990).

Ook wordt in EFT gebruik gemaakt van inzichten uit de experiëntiele (ervaringsgerichte) psychotherapie en de systeemtheorie, die gericht is op het opsporen van de patronen waarin mensen elkaar continu en vaak onbewust beinvloeden.

 

Tegenwoordig is voor veel mensen een bevredigende liefdesrelatie het belangrijkste doel in het leven, omdat we in steeds kleinere verbanden leven.

Maar wat is liefde eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat liefde in feite een overlevingsmechanisme is. Niet vanwege de nakomelingen (we kunnen paren zonder liefde), maar omdat liefde ons ertoe aanzet een emotionele band aan te gaan met dierbaren die ons een veilige haven bieden in de stormen van het leven.

Die drang naar emotionele hechting, iemand willen vinden tegen wie we kunnen zeggen “houd me vast”, zit in onze genen en lichaam.

Deze drang helpt ons om te overleven, figuurlijk, maar ook letterlijk!

Positieve verbindingen met anderen beschermen ons namelijk tegen stress en ziekten, zo blijkt uit onderzoek.

 

De boodschap van EFT is eigenlijk: realiseer je dat je emotioneel gehecht bent aan, en afhankelijk van, je partner, voor koestering, troost en bescherming.

 

Als de persoon van wie je houdt emotioneel niet beschikbaar is ontstaat er (vaak onbewust) een  angst voor verlies van verbondenheid , die leidt tot een automatische reactie. Deze kan bestaan uit aanklamp-gedrag (eisen stellen, klagen, kritiek geven) of uit terugtrekken en afstand nemen.

Een vaak gezien patroon is dat waarbij de vrouw aanklampt, en de man zich terugtrekt, maar andersom komt ook voor.

 

Het doel van EFT is om negatieve interactiepatronen op te sporen,  te doorbreken en om weer toegankelijker, ontvankelijker, en meer betrokken worden voor en op elkaar.

 

Voor meer informatie over EFT: lees “Houd me vast” van Susan Johnson (uitgeverij kosmos)

en zie ook www.eft.nl